Barszcz wielkanocny na białej kiełbasie

Barszcz wielkanocny na białej kiełbasie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wielkanocny barszcz biały podawaj z kiełbasą, jajkiem, chrzanem oraz aromatycznym boczkiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przepis na wielkanocny barszcz na białej kiełbasie najlepiej smakuje z jajkami i dodatkiem chrzanu. Zrób go z podsmażonym boczkiem i cebulą, gotując z białą kiełbasą oraz ziemniakami. Wtedy wielkanocny barszcz biały stanie się jeszcze bardziej treściwy i zyska intensywniejszy smak. Oto sposób przygotowania.

Zobacz też:

Czym różni się barszcz biały od żurku?

Biały barszcz z kiełbasą i ziemniakami

Barszcz biały z sokiem z ogórków

 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa (bez cebuli) obierz, pokrój w mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia
    i zbierz powstałą pianę.

  • Dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i czosnek). Wywar gotuj powoli przez około 1 godzinę. Po tym czasie usuń warzywa.

  • Dodaj białą kiełbasę. Pogotuj chwilę tak, aby się sparzyła, następnie wyjmij ją i odstaw na bok, aby ostygła.

  • Cebulę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru.

  • Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.

  • Barszcz przelej z butelki do miski i dodaj śmietanę. Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru, a następnie połącz z gotującą się zupą i ciągle mieszaj, tak, aby nie powstały grudki. Dodaj ziemniaki i kiełbasę pokrojoną w plastry.

  • Barszcz gotuj jeszcze około 5 minut. Dopraw do smaku odrobiną majeranku, 2 łyżkami chrzanu oraz - jeśli zachodzi taka potrzeba - odrobiną soli.

Ocena: 3,3