Barszcz czerwony dla smakoszy: z dziczyzną i wiśniami [PRZEPIS]

Barszcz czerwony dla smakoszy: z dziczyzną i wiśniami [PRZEPIS]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Barszcz ukraiński to mieszanka warzyw z mocnym akcentem buraczkowym

Ocena: 5,0

Poziom: TRUDNY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Barszcz to nie tylko ten klarowny, czyli wywar buraczany, lub ukraiński – z warzywami w środku. Przepisów na zupy, którym koloru i smaku nadają buraki, jest bardzo dużo. Proponujemy tym razem barszcz z wkładką – dla amatorów dziczyzny.

Składniki

  • ½ kg dziczyzny (polecamy mięso zająca, sarnę albo dzika)
  • ½ kg małych buraków
  • porcja włoszczyzny bez kapusty (można zastąpić włoszczyzną mrożoną)
  • 3 suszone grzyby
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,75 l kwasu buraczanego
  • 0,5 szklanki gęstej śmietany
  • 1 żółtko
  • 0,5 szklanki przetartych przez sitko wiśni (mogą być mrożone)
  • przyprawy: kawałek kory cynamonu, 2 goździki, po 2 ziarenka ziela angielskiego, jałowca i pieprzu, ponadto starta skórka cytryny, cukier, pieprz i sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraki trzeba umyć i upiec. Grzyby namoczyć w szklance wody.

  • Mięso wkładamy do garnka, zalewamy 1 l wody i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, cały czas usuwając szumowiny. Dodajemy przyprawy i skórkę cytryny. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy pokrojoną włoszczyznę.

  • Gdy wszystko będzie miękkie, odcedzamy bulion do drugiego garnka, dodajemy upieczone i starte buraki oraz czosnek rozgnieciony z solą i gotujemy ok. 15 minut. Następnie wlewamy kwas buraczany i przetarte przez sito wiśnie, doprawiamy barszcz do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na końcu wrzucamy do barszczu pokrojone w cienkie paseczki grzyby oraz mięso pokrojone w kostkę.

  • Zaprawiamy barszcz śmietaną ukręconą z surowym żółtkiem (dobrze jest przed wlaniem jej do zupy zahartować ją odrobiną wywaru). Trzeba pamiętać, że barszcz podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, bo straci kolor.