Barszcz biały z kiełbasą: tradycyjny przepis

Barszcz biały z kiełbasą: tradycyjny przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Biały barszcz to największy konkurent żurku na wielkanocnym stole

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Biały barszcz, smakowity i sycący, to klasyczne danie wielkanocne, ale podajemy go też przez cały rok. To danie robiły już nasze prababki i jest ono tak tradycyjne, jak tradycyjne są pisanki w koszyczkach świątecznych. Poznaj nasz przepis na barszcz, który zachwyci całą rodzinę.

Składniki

  • 100 gramów marchwi
  • 100 gramów selera,
  • ząbek czosnku
  • por
  • 500 gramów żeberek
  • 800 gramów białej kiełbasy
  • 8 jajek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obierz warzywa i pokrój je na mniejsze kawałki. 

  • Umyj mięso, wrzuć do garnka razem z warzywami i zalej ok. 2 litrami zimnej wody. Zacznij gotować.

  • Zbierz powstałą na wierzchu pianę, a następnie dodaj przyprawy (liść laurowy, sól, pieprz i majeranek).

  • Dodaj zakwas i gotuj jeszcze przez jakiś czas. Z mąki i śmietany zrób zaprawkę (połącz, a następnie dolej wywaru i ponownie wymieszaj), by zabielić zupę.

  • W międzyczasie ugotuj białą kiełbasę i jajka, a następnie pokrój je na ćwiartki.