Jak oszczędnie smażyć bakłażany: 3 sprytne sposoby na użycie małej ilości oleju

Jak oszczędnie smażyć bakłażany: 3 sprytne sposoby na użycie małej ilości oleju

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bakłażany podczas smażenia dosłownie spijają cały tłuszcz. Zobacz jak tego uniknąć

Każdy kto choć raz próbował wie, że bakłażan podczas smażenia pije olej niczym gąbka. Nasiąknięte tłuszczem bakłażany nie są ani zdrowe, ani tanie. Jak oszczędnie smażyć bakłażany? Oto 3 sprytne sposoby, jak smażyć bakłażany zużywając małą ilość oleju.

Usmażyć bakłażany na rumiano i praktycznie bez litra oleju to prawdziwa sztuka. Sztuka, która przydaje się, gdy chcecie zrobić moussakę - grecką zapiekankę lub marynowane bakłażany. Nikt z nas nie chce przecież razem z bakłażanami zjadać nadmiar niepotrzebnego tłuszczu.

Jednak całkiem bez tłuszczu nie da się usmażyć bakłażanów. Co zatem zrobić? Są na to 3 wypróbowane sposoby.

Polecamy przepis: Grecka musaka z bakłażanem według Magdy Gessler 

Mikrofale na pomoc

Nim przystąpisz do smażenia plastrów, kostki lub kawałków bakłażana, włóż pokrojone warzywo do mikrofalówki i podgrzej na maksymalnej mocy przez 5-7 minut. Bakłażan będzie tylko w połowie ugotowany, zmięknie i puści sok. Wyjmij bakłażany z mikrofalówki i pozostaw je na 10 minut, aby z powrotem wchłonęły część soku. Teraz można je smażyć, bez ryzyka, że wypiją cały tłuszcz z patelni. Wstępnie ugotowane w mikrofalówce bakłażany smażą się szybciej. Wystarczy im 30 sekund z każdej strony.

 

Solanka w akcji

Pokrojone bakłażany zalać osoloną wodą. Na 1 l wody wystarczy 1 łyżeczka soli. Pozostawić je na 30 minut. Następnie zlać wodę, lekko wycisnąć bakłażany, osuszyć papierowym ręcznikiem. Smażyć na patelni lekko posmarowanej olejem. Łatwo i tanio!

Zobacz: Klops z makaronem owinięty bakłażanem  

Dla leniwych

Pokrojone bakłażany włożyć do durszlaka lub wyłożyć na sito. Lekko posolić, przemieszać i pozostawić na 30 minut w zlewie. Następnie odcisnąć nadmiar soku. Dodać 4 łyżki oleju na 1 kg bakłażanów i wymieszać, tak aby każdy kawałek był obtoczony w tłuszczu. Bakłażany smażyć na suchej teflonowej patelni, dociskając je obciążoną pokrywką lub talerzem. Wychodzą rumiane, jędrne i praktycznie nie nasączone tłuszczem.

Wypróbuj również: Smażone bakłażany w winnym occie - pyszne pikle do wszystkiego 

Ocena: 4,3