Właściwości daktyli: czy daktyle są zdrowe?

Właściwości daktyli: czy daktyle są zdrowe?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Daktyle mają wiele właściwości zdrowotnych.

Daktyle warto jadać przez cały rok. Choć kaloryczne, są bardzo zdrowe. Co warto wiedzieć o daktylach? Jakie substancje odżywcze zawierają, co jest w nich korzystnego dla naszego zdrowia?

Daktyle oprócz walorów odżywczych mają także właściwości lecznicze. Zawierają co prawda mnóstwo cukru (około 272 kcal w 100 gramach), ale są też źródłem ważnych dla zdrowia witamin: A, z grupy B, C i PP oraz minerałów: potasu, fosforu, magnezu, żelaza i wapnia. Dzięki sporej ilości błonnika usprawniają pracę jelit i zapobiegają zaparciom. Ponadto, w daktylach znajdziemy naturalne salicylany, które działają podobnie jak aspiryna (przeciwbólowo i przeciwzapalnie).

Daktyle, z powodu zawartości salicylanów zapobiegają też zakrzepom i zawałom serca. Chronią przed miażdżycą, gdyż obniżają poziom złego cholesterolu. Zawarte w nich antyoksydanty wzmacniają nasz układ odpornościowy. Zalecane są przy przeziębieniach i osłabieniu organizmu, a także przy nadciśnieniu tętniczym.

Ze względu na zawartość potasu zalecane są osobom chorym na nadciśnienie tętnicze. To również doskonała przekąska dla sportowców. Szybko uzupełniają niedobór energii. Przypisuje się im także działanie antystresowe oraz poprawiające libido.