Wielkanocna baba orzechowa

Wielkanocna baba orzechowa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna wielkanocna baba orzechowa na świąteczny stół.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Wielkanoc kojarzy nam się z jajkami i babą wielkanocną. Ta ostatnia smakuje najlepiej, jak zrobi się ją samemu w domu. Wypróbuj nasz przepis na pyszną wielkanocną babę z orzechami.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło, wodę, cukier i cukier wanilinowy zagotuj cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści, po czym natychmiast zdejmij z ognia.

  • Przestudź, żeby masa była lekko ciepła. Do masy maślanej dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechy.

  • Składniki zmiksuj, dodając po kolei żółtka.

  • Na koniec łyżką delikatnie wymieszaj masę z ubitą na sztywno z pianą z białek.

  • Formę na babkę z kominkiem posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wlej ciasto.

  • Piecz ok. 50 minut w temp. 175 st. C. Sprawdź, patyczkiem, czy się upiekła.

  • Wyjmij z piekarnika, ostudź. Udekoruj orzeszkami i migdałami.

Ocena: 0