Puszysta babka na mleku skondensowanym: przepis na ciasto urzekające smakiem

Puszysta babka na mleku skondensowanym: przepis na ciasto urzekające smakiem
Autor: Shutterstock Ta babka urzeka smakiem
łatwy
30 min
4

Puszysta babka proszkowa podana do kawy z mlekiem smakuje każdemu. Wypróbuj zatem przepis na babkę na mleku skondensowanym. To ciasto urzeka smakiem.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki
  • 100 g masła miękkiego
  • 4 jajka rozmiar M
  • 400 g skondensowanego mleka słodzonego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 50 g rodzynek (ewentualnie)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 20 g masła do posmarowania formy 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć ze szczyptą soli do puszystej masy. Dodać po 1 jajku i nadal ucierać. Wlać mleko skondensowane i zmiksować na jednorodną masę.
  • Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
  • Rodzynki na moment zanurzyć we wrzątku, odsączyć, nieco osuszyć na papierowym ręczniku, oprószyć mąką ziemniaczaną. Dodać do ciasta i wymieszać.
  • Formę do pieczenia babek, z kominkiem, posmarować masłem. Wlać do niej ciasto.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 40-45 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia i dopiero wyjąć z formy.
  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej