Puszysta babka na kremówce: przepis na ciasto bez masła

2021-03-29
Puszysta babka na kremówce: przepis na ciasto bez masła
Autor: Shutterstock Puszysta babka na śmietance kremówce to ciasto idealne do kawy lub herbaty w gronie rodziny. 
łatwy
20 min
4

Puszysta babka na śmietance kremówce to pyszne ciasto w typie babki ucieranej, proszkowej. Śmietankowa babka waniliowa świetnie pasuje do popołudniowej herbaty. Babka na kremówce jest banalnie prosta w przygotowaniu. 

Polecamy także przepisy na:  Cytrynowa szybka babka dla zapracowanych i spóźnionych  oraz   Łatwa babka z kisielem - przepis na kolorowe ciasto

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki (schłodzonej)
  • 3 duże jajka
  • ekstrakt wanilii lub 2 łyżeczki cukru z nasionkami prawdziwej wanilii
  • szklanka drobnego cukru
  • cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  • Zimną kremówkę ubij na sztywno.
  • Ubijaj chwilę cukier z jajkami, aż zbieleją.
  • Dodaj jajeczną mieszankę do ubitej kremówki miksuj całość przez 20-30 sekund, aż całość zgęstnieje. Dodawaj stopniowo mąkę i mieszaj, aż masa się dokładnie połączy.
  • Przełóż ciasto do foremki i wstaw do piekarnika na około 30 minut (lub do czasu, aż wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy.
  • Po wyjęciu babki z piekarnika poczekaj 15 minut, zanim wyjmiesz ją z foremki.
  • Gotową babkę oprósz cukrem pudrem. 
Baszamel historia baby wielkanocnej