Lekka babka wielkanocna z otrębami pszennymi

Lekka babka wielkanocna z otrębami pszennymi

Autor Zdjęcia: mat. prasowe Kupiec

Babka wielkanocna może być zdrowsza, dzięki dodatkowi otrąb owsianych

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Babka wielkanocna z otrębami pszennymi to znakomita propozycja na świąteczne ciasto. Tradycyjna wielkanocna babka w prosty sposób może stać się również zdrowa, dzięki dodatkowi otrąb.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 0,5 szklanki otrębów pszennych;
  • 200 g masła;
  • 1 szklanka cukru;
  • 4 jajka;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białka rozdzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać żółtka.

  • Mąkę wymieszać z otrębami i proszkiem do pieczenia.

  • Roztopić masło.

  • Masę jajeczną wymieszać z mąką, a następnie dodać roztopione masło i wszystko delikatnie wymieszać.

  • Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180º C około 45 minut. Babkę wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia.

  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.