Czekoladowa babka drożdżowa ze skórką pomarańczową: pomysł na Wielkanoc i nie tylko

Czekoladowa babka drożdżowa ze skórką pomarańczową: pomysł na Wielkanoc i nie tylko

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Babka drożdżowa z dodatkiem czekolady zyskuje na smaku, pięknie też prezentuje się po rozkrojeniu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Babka wielkanocna jest jednym z najpopularniejszym ciast związanych z tymi wiosennymi świętami. Przepisów na tradycyjną babę jest wiele, a jeśli lubicie eksperymentować z nowymi smakami mamy dla Was przepis na czekoladową babkę wielkanocną ze skórką pomarańczową!

Składniki

  • 5 żółtek

  • 3 jajka

  • 200 ml mleka

  • 30 g świeżych drożdży

  • 200 g cukru

  • 200 g czekolady gorzkiej

  • 100 g czekolady mlecznej

  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

  • 200 g masła

  • 900 g mąki pszennej

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z lekko podgrzanego mleka, łyżki cukru i drożdży przygotowujemy rozczyn - pozwalamy mu rosnąć w ciepłym miejscu przez ok. 20 minut.

  • Jajka i żółtka ubijamy z cukrem do białości.

  • Dodajemy do nich rozpuszczone i ostudzone masło, sól, rozczyn drożdżowy, skórkę pomarańczową (część zostawiamy do dekoracji) oraz mąkę i połamane na drobne kawałki oba rodzaje czekolady. Ubijamy ciasto mikserem z hakowymi końcówkami lub wyrabiamy ręcznie do momentu, aż ciasto nie zacznie odchodzić od haków miksera i miski albo od rąk. Z powodu czekoladowych kawałków lepsze będzie wyrabianie ciasta mikserem.

  • Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia - czekamy aż podwoi swoją objętość.

  • Wkładamy do formy na babkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 50-6- minut. Gdyby wierzch babki zbytni się rumienił, przykrywamy ją folią aluminiową.

  • Po ostudzeniu  babkę możemy polukrować i udekorować skórką pomarańczową