Babka wielkanocna - podwójnie czekoladowa [WIDEO]

Babka wielkanocna - podwójnie czekoladowa [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Babka wielkanocna - podwójnie czekoladowa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Babka wielkanocna, razem z mazurkiem, powinna zajmować honorowe miejsce na świątecznym stole. Polecamy wam dziś przepis na babkę wielkanocną w białej czekoladzie. Przyrządza się ją bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie!

Składniki

  • CIASTO:

  • 5 żółtek

  • 3  jajka

  • 200 ml mleka

  • 80 g świeżych drożdży

  • 200 g cukru

  • 200 g czekolady gorzkiej

  • 100 g białej czekoladzie

  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

  • 200 g masła

  • 1 g soli (szczypta)

  • 900 g mąki pszennej

  • POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY:

  • 100 g czekolady białej

  • 30 g masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko z cukrem podgrzać do temperatury maksymalnie 35 stopni. Dodać pokruszone drożdże i część mąki, zrobić rozczyn, pozostawić go na 20–30 minut w ciepłym miejscu.

  • Dodać do rozczynu ubite żółtka i jaja, pozostałą część mąki z solą i zagnieść ciasto drożdżowe. Pod koniec zagniatania dodać rozpuszczone letnie masło, ciasto dokładnie wyrobić. Pozostawić je na 20 minut, aby lekko wyrosło.

  • Dodać pokruszoną czarną czekoladę i posiekaną w kostkę skórkę pomarańczową. Całość ponownie wyrobić i pozostawić na 15–20 minut w ciepłym miejscu.

  • Formę do babki wysmarować masłem, wyłożyć ciasto do 2/3 wysokości formy i pozostawić na 15 minut, aby jeszcze wyrosło. Piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.

  • Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w rondelku zanurzonym we wrzątku), dodać masło, wymieszać. Tak przygotowaną i przestudzoną masą udekorować babę. Smacznego!

Ocena: 2,7