Babka pomarańczowa: wilgotna dzięki zmiksowanym w całości owocom

Babka pomarańczowa: wilgotna dzięki zmiksowanym w całości owocom

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Przepis na babkę pomarańczową pochodzi z Ameryki Południowej. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Babka pomarańczowa to szalenie proste ciasto proszkowe. Całą pomarańczę miksuje się z pozostałymi składnikami, dzięki czemu ciasto ma głęboki smak pomarańczowej skórki i pozostaje wilgotne w środku. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą. 

Składniki

  • 1 szklanka oleju (czyli 250 ml)

  • 5 jajek

  • 1 pomarańcza

  • 2 szklanki mąki pszennej (czyli 250 g)

  • 2 szklanki cukru (czyli 320 g)

  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia (czyli 12 g)

  • kawalątek masła do posmarowania formy

  • bułka tarta to przygotowania formy

  • cukier puder do posypania 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomarańczę razem ze skórą pokroić na mniejsze kawałki.

  • W mikserze kielichowym lub malakserze z nożem zmiskować oliwę, pokrojoną pomarańczę i jajka.

  • Do mieszaniny dodać cukier i miksować krótko do rozpuszczenia cukru.

  • W misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Wlać mieszaninę i dobrze wymieszać.

  • Ciasto przelać do formy na babkę (z kominkiem) posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.

  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut lub do próby suchego patyczka.

  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Ocena: 3,7