Babka owsiana - na Wielkanoc i nie tylko

2021-03-29
Babka owsiana - na Wielkanoc i nie tylko
Autor: Shutterstock Babka owsiana - na Wielkanoc i nie tylko
łatwy
25 min
4

Babka owsiana - nieco zdrowsza wersja wielkanocnego ciasta - jest  bardzo szybka i prosta w wykonaniu. Można ją zrobić nie tylko na święta, będzie pasowała także do niedzielnej herbatki po obiedzie.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki otrąb owsianych
  • 200 g masła
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozdziel białka od żółtek. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Wciąż ubijając, dodaj żółtka. Wymieszaj mąkę z otrębami i proszkiem do pieczenia.
  • W międzyczasie roztop masło. Masę jajeczną wymieszaj z mąką, a następnie dodaj roztopione masło. Delikatnie wymieszaj.
  • Przelej ciasto do natłuszczonej formy do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temp 160 stopni przez 45 minut. Babkę wyjmij z formy i odstaw do ostygnięcia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.