Babka marchewkowa z ksylitolem dla cukrzyków

Babka marchewkowa z ksylitolem dla cukrzyków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna, wilgotna i słodka babka bez cukru dla wszystkich cukrzyków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jak zrobić pyszną babkę marchewkową bez cukru? To proste z tym przepisem. Oto specjalnie opracowany dla diabetyków przepis na pyszną, wilgotną i puszysta babkę. Idealną na świąteczny deser, doskonałą na podwieczorek. 

Składniki

  • 1 szklanka drobno startej marchewki ok. 100 g

  • 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 75 g oleju rzepakowego

  • 65 g ksylitolu

  • 45 g orzechów włoskich

  • 2 łyżki otrąb

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • olej do posmarowania formy

  • erytrol w pudrze do oprószenia ciasta

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nagrzać piekarnik do 180°C. Formę posmarować olejem.

  • Orzechy drobno posiekać.

  • Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cynamon, ksylitor i otręby. Wymieszać.

  • Jajka rozkłócić ze szczyptą soli, dodać olej i zmiksować. Dodać mąkę i wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy, wymieszać.

  • Ciasto piec 40-45 minut lub do próby suchego patyczka (drewniany patyczek wbić w środek ciasta, jeśli po wyjęciu jest suchy, to znaczy, że ciasto jest upieczone). 

  • Po upieczeniu babkę pozostawić w formie przez 10 minut. 

  • Gdy babka ostygnie oprószyć ją erytrolem. 

Ocena: 3,5