Babka karmelowa polana czekoladą [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Babka karmelowa polana czekoladą [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Autor Zdjęcia: photos.com

Babka drożdżowa z dodatkiem karmelu zyskuje niepowtarzany smak i iaromat

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Babka karmelowa uwodzi cudownym zapachem i delikatnym smakiem. I nie chce być jedynie ciastem wielkanocnym! W lśniącej czekoladowej polewie zwykła babka zmienia się w królową każdego wieczoru.

Składniki

  • 500 g mąki tortowej,

  • 30 g świeżych drożdży,

  • 125 ml mleka,

  • 100 g cukru,

  • 150 g cukierków krówek,

  • 100 g białej czekolady,

  • 390 g miękkiego masła,

  • 4 jajka,

  • sól,

  • 150 g czekolady gastronomicznej lub mlecznej,

  • 100 ml śmietany

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wsypać mąkę do miski. Do lekko podgrzanego mleka wkruszyć drożdże, wymieszać z łyżeczką cukru. Wlać do miski z mąką. Delikatnie wymieszać, by nie powstały grudki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.

  • Krówki oraz białą czekoladę pokroić w niewielkie kwadraciki i  roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić

  • Pozostały cukier, 350 g masła, jajka i dużą szczyptę soli wymieszać w malakserze, tak by powstała jednolita masa. Wymieszać ją z mąką i drożdżami oraz roztopioną czekoladą z krówkami.

  • Formę (Ø 22 cm) nasmarować masłem, delikatnie oprószyć mąką. Wlać gotowe ciasto i odczekać godzinę, aż wyrośnie i podwoi swoją objętość.

  • Rozgrzać piekarnik do 180˚C. Piec ok. 55 min na środkowym poziomie. Po wyjęciu z piekarnika odstawić ciasto na 10 min, pozostawiając je w formie. Następnie przełożyć babkę na półmisek. Wystudzić.

  • Ciemną czekoladę wymieszać ze śmietaną oraz masłem. Podgrzać. Oblać babkę i odstawić do lodówki, by czekoladowo-karmelowa polewa stężała.