Babka gotowana na Wielkanoc: dobry przepis

Babka gotowana na Wielkanoc: dobry przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Babka gotowana jest jaśniejsza od pieczonej, delikatniejsza i bardziej wilgotna.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Babka gotowana zamiast tradycyjnej wielkanocnej babki drożdżowej to pomysł dla tych, którzy nie mają czasu albo serca do ciasta drożdżowego. Babka gotowana zawsze się udaje. A potem wystarczy ciasto polać polewą czekoladową lub lukrem i deser wielkanocny gotowy!

Składniki

  • 5-6 jajek

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 kostka masła

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • cukier waniliowy

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • kieliszek spirytusu - 25 ml

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.

  • Masło kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do dużej miski. Dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę.

  • Kolejno dodajemy jedno jajko i porcję mąki. Następnie dodajemy cukier waniliowy, sok i spirytus.

  • W dużym garnku (takim, żeby zmieściła się tam forma do babki) zagotowujemy wodę (do połowy formy).

  • Formę smarujemy tłuszczem. Wlewamy do niej przygotowane ciasto.

  • Gotujemy pod przykryciem około 1 h 15 min na małym ogniu. Po ugotowaniu zdejmujemy przykrywkę i odczekujemy około 10 minut. 

  • Gdy babka wystygnie polewamy wcześniej przygotowana polewą lub lukrem. Smacznego.