Babka drożdżowa ucierana - przepis na Wielkanoc [WIDEO]

Babka drożdżowa ucierana - przepis na Wielkanoc [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Babka drożdżowa ucierana jest pulchna, miękka i elastyczna. Ucieranie powoduje, że ciasto drożdżowe jest równomiernie napowietrzone.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Babka drożdżowa, pulchna, z rodzynkami to ideał, który chętnie widzimy nie tylko na wielkanocnym stole. Chcesz upiec taką babkę? Zajrzyj do naszego przepisu.

Składniki

  • 60 dag mąki

  • 12 dag masła

  • 4 jaja

  • 4 żółtka

  • 6 dag drożdży

  • 12 dag cukru

  • skórka otarta z 1/2 cytryny

  • 10 dag rodzynek

  • szklanka mleka

  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozpuść w letnim mleku. Dodaj pół łyżeczki cukru, jedną czwartą szklanki mąki. Zostaw w ciepłym miejscu, aby drożdże zaczęły rosnąć.

  • Żółtka ubij na parze z połową cukru.

  • Masło i resztę cukru utrzyj w makutrze lub mikserem w misce. Dodawaj stopniowo po całym jajku. Następnie dorzuć ubite żółtka, sól, oprószone mąką rodzynki, skórkę otartą z cytryny.

  • Połącz ciasto z rozczynem i cały czas ucierając, dosypuj stopniowo mąkę.

  • Ucieraj ciasto, aż zrobi się gładkie i lśniące. Przykryj je ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce.

  • Gdy wyrośnie, przełóż do wysmarowanych masłem form babkowych (do jednej trzeciej wysokości). Ponownie zostaw do wyrośnięcia.

  • Wstaw foremki do letniego piekarnika. Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  • Gotową babkę możesz polać lukrem, czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Ocena: 4