Babka drożdżowa - przepis Magdy Gessler

Babka drożdżowa - przepis Magdy Gessler

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Babka drożdżowa - tradycyjne ciasto na Wielkanoc 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Klasyczna drożdżowa babka wielkanocna posypana cukrem pudrem - wypróbuj przepis Magdy Gessler na ten tradycyjny wypiek. 

Składniki

  • 500 ml mleka
  • 40 g drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 cytryna
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki bakalii
  • Cukier puder
  • Sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko podgrzej. Wymieszaj z pokruszonymi drożdżami i 1/3 szklanki mąki. Odstaw na 5 minut w ciepłe miejsce.

  • Jajka i żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną soli.

  • Cytrynę umyj, otrzyj z niej skórkę i dodaj do jajek. Dołóż rozczyn i wsyp resztę mąki. Wyrób ciasto.

  • Rozpuść masło i ostudzone dodaj do ciasta. Dorzuć bakalie. Wyrabiaj ciasto tak długo aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.

  • Wysmaruj masłem formę. Przełóż do niej ciasto i odstaw w ciepłe miejsce, aby urosło.

  • Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Piecz ok. 40 minut. Wystudzoną babkę oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem.