Babka drożdżowa wielkanocna - przepis klasyczny na babę z lukrem cytrynowym

2021-03-29
Jarosław Konopka
Babka drożdżowa klasyczna z lukrem cytrynowym
Autor: Shutterstock Klasyczna babka drożdżowa z cytrynowym lukrem to pyszne ciasto, które warto pic częściej niż tylko na Wielkanoc
łatwy
60 min
4

Babka drożdżowa to ciasto, które na polskich stołach gości przynajmniej raz w roku, na Wielkanoc. Ale babkę warto jeść częściej niż tylko na Wielkanoc. Jest delikatne i pyszne, a gdy do jego przygotowania użyjemy kuchennego robota - wcale nie tak bardzo pracochłonne!

Babka drożdżowa wielkanocna

Babka drożdżowa to ciasto tradycyjne pieczone na Wielkanoc. Pulchna drożdżowa baba jest niezastąpionym elementem świątecznego menu i powinna znaleźć się w każdym domu. Warto pokusić się o samodzielne przygotowanie ciasta drożdżowego, bo wbrew pozorom, nie jest to bardzo trudne zadanie. Najważniejsza jest cierpliwość. Jeśli pozwolisz drożdżom wykonać swoją robotę, ciasto będzie pulchne, miękkie i rozpływające się w ustach. Odrobina słodkiego lukru z cytrynową nuta świetnie podkreśli smak ciasta i doda mu aromatu.

Polecamy też inne przepisy na wielkanocne babki drożdżowe:

Babka drożdżowa wg przepisu Magdy Gessler

Babka drożdżowa, która zawsze się udaje: przepis dla początkujących

Babka drożdżowa ucierana - przepis na Wielkanoc

Krówkowa babka drożdżowa - sprawdzony przepis na ciasto karmelowe

Cytrynowa szybka babka: dla zapracowanych i spóźnionych

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W ciepłym mleku rozpuść drożdże, dodaj po łyżeczce mąki i cukru, odstaw w ciepłe miejsce.
  • Cytrynę sparz, zetrzyj łyżeczkę skórki, nożykiem zestrugaj paseczki, wyciśnij sok.
  • Masło rozpuść i odstaw, aby wystygło.
  • Jajka utrzyj z z połową szklanki cukru, dodaj wyrośnięty rozczyn, przesianą mąkę i startą skórkę cytrynową.
  • Wyrób ciasto, dodaj stopione i wystudzone masło, pod koniec wyrabiania wsyp bakalie, dokładnie wymieszaj. Przykryj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Ciasto przełóż do natłuszczonej i posypanej mąką formy, odstaw na 15 minut. Piecz godzinę w temperaturze 180ºC.
  • Resztę cukru utrzyj z sokiem z cytryny, otrzymanym lukrem polej babkę, a zanim zastygnie, posyp paseczkami skórki.
Jarosław Konopka