Babka piaskowa, wielkanocna - PRZEPIS BEZGLUTENOWY

Babka piaskowa, wielkanocna - PRZEPIS BEZGLUTENOWY

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Babka piaskowa, wielkanocna - PRZEPIS BEZGLUTENOWY

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sprawdzony przepis na Wielkanoc na bezglutenową babkę piaskową na bazie mąki ziemniaczanej i migdałów. Zarówno mąka pszenna, jak i bułka tarta, czyli podstawowe składniki tradycyjnej babki wielkanocnej, zawierają gluten. By tej Wielkanocy cieszyć się smakiem tego ciasta bez obaw, wymień pszenicę i bułkę tartą na mąkę ziemniaczaną i migdały. Oto przepis na Wielkanoc, który krok po kroku przeprowadzi cię przez proces pieczenia lekkiej i puszystej babki piaskowej bez glutenu.

Składniki

  • 250 g masła

  • 4 jajka

  • 300 g mąki ziemniaczanej

  • 200 g cukru

  • łyżeczka cukru waniliowego

  • cukier puder

  • szczypta soli

  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

  • zmielone migdały

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ucieramy masło (najlepiej w temperaturze pokojowej) ze szczyptą soli oraz cukrem i cukrem waniliowym na lekką, puszystą masę.

  • Oddzielamy żółtka od białek, a następnie dodajemy po jednym do naszej maślanej masy, cały czas ucierając.

  • Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i bezglutenowy proszek do pieczenia do utartej masy. Całość mieszamy delikatnie z ubitymi białkami.

  • Formę na babkę smarujemy niewielką ilością masła i wysypujemy zmielonymi migdałami. Wlewamy ciasto do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC na około 60 minut. 8. Gdy nasza babka wielkanocna wystygnie, posypujemy ją cukrem pudrem.