Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado?

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Awokado to źródło korzystnych dla zdrowia tłuszczów

W sklepach najczęściej sprzedawane są niedojrzałe owoce awokado. Charakteryzują się tym, że są twarde i gorzkie. Zastanawiasz się, jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Poznaj nasze sposoby!

Awokado zalicza się do najzdrowszych i najbardziej wartościowych, choć jednocześnie najbardziej kalorycznych owoców. Warto nawet codziennie jeść awokado, bo mimo że zawiera dużo kalorii, to jednak dzięki kwasowi oleinowemu obniża poziom cholesterolu. Awokado można jeść w różnych postaciach, np. jako pastę na kanapkę (zamiast masła, bo jest zdrowsze).

Awokado można dodawać do sałatek z warzywami oraz z owocami. Doskonale sprawdza się także w połączeniu z jajkiem czy bananem w koktajlu. Oczywiście należy spożywać tylko dojrzałe owoce awokado, które charakteryzują się dużą miękkością. Niedojrzałe awokado, takie, które najczęściej można kupić w sklepach, jest bardzo twarde i gorzkie, dlatego nie smakuje zbyt dobrze.

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado?

Warto wiedzieć, że awokado jest nietypowym owocem, które nie dojrzewa na drzewie, a dopiero kilka dni od zerwania. W temperaturze pokojowej awokado może leżeć nawet 5 dni, zanim dojrzeje. Nie trzymaj awokado w lodówce, bo to zdecydowanie opóźni proces dojrzewania tego owocu. W lodówce awokado może leżeć nawet dwa czy trzy tygodnie! Jeśli więc nie zamierzasz szybko go spożywać, to faktycznie jest to dobry sposób na przechowanie - przynajmniej owoc się nie zepsuje.

Jeśli jednak chcesz przyspieszyć dojrzewanie awokado, to włóż owoc na dwa dni do szarego papierowego worka razem z jabłkiem lub bananem. Te owoce wydzielają hormon etylen, który przyspiesza proces dojrzewania. Warto wiedzieć, że hormon ten jest wydzielany w formie gazowej, dlatego wystarczy szczelnie zamknąć awokado z tymi owocami. Dzięki temu szybko będziesz cieszyć się pysznym i miękkim awokado!

Ocena: 4,2