Znakomita nalewka z pigwy podkręcona przyprawami

Znakomita nalewka z pigwy podkręcona przyprawami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Smak nalewki z pigwy świetnie podbijają przyprawy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Owoce pigwy przypominają twarde, żółte jabłka. Surowe są bardzo kwaśne, ale przetwory z nich przygotowane mają jedyny w swoim rodzaju aromat i smak. Alkohol wyciąga z nich to, co najlepsze, dlatego warto w sezonie przygotować nalewkę z pigwy.

Składniki

  • 7–8 dojrzałych owoców pigwy

  • 2 szklanki cukru

  • 2 szklanki wódki

  • 2 szklanki spirytusu

  • 1/2 laski wanilii lub cynamonu (do wyboru)

  •  

  • oraz

  • szklany słój lub gąsiorek

  • bibułę do filtrowania

  • butelki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce umyj, przekrój na cztery części i wyjmij gniazda nasienne oraz pestki.

  • Włóż do słoja, zasyp cukrem i zamknij szczelnie.

  • Odstaw w ciepłe miejsce na 2–3 tygodnie. Co kilka dni wstrząsaj.

  • Następnie zlej powstały syrop do słoika i dodaj do niego alkohol.

  • Owoce zmiksuj, wsyp do nich pokruszoną wanilię lub cynamon i dodaj do nalewki.

  • Odstaw w chłodnym i zacienionym miejscu.

  • Po miesiącu przecedź nalewkę, zlej do butelek i odstaw na trzy miesiące.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 Kup książkę online

Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,4