Wytrawna nalewka z orzechów włoskich

Wytrawna nalewka z orzechów włoskich

Autor Zdjęcia: photos.com

Nalewka z orzechów włoskich to naturalny lek na dolegliwości żołądkowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Nalewka z orzechów włoskich jest wprost niezastąpionym lekiem na wszelkie dolegliwości żołądkowe. Sprawdź, jak zrobić domową nalewkę orzechową na spirytusie. Do smaku możesz dodać odrobinę wanilii. 

Składniki

  • 1/2 kg niedojrzałych orzechów włoskich (w zielonych łupinach)

  • 10-15 dag cukru

  • 250 ml wódki

  • 250 ml spirytusu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Orzechy wraz z łupinami pokroić na plasterki (najlepiej kroić w gumowych rękawiczkach, gdyż młode orzechy barwią ręce). Ułożyć w słoiku i przesypać cukrem. Odstawić na kilka dni, aby orzechy puściły sok.

  • Dodać wódkę i spirytus, miksturę odstawiamy na 2-3 tygodnie.

  • Po tym czasie odcedzić nalewkę (najlepiej przez gazę) i zlać do butelek. Można dodać niewielką ilość wanilii do smaku.

  •