Wino ze śliwek: przepis dla cierpliwych
2021-03-29
średni
60 min
4
Wino ze śliwek jest najbardziej uciążliwe w produkcji, ale jego wyborny smak wynagradza to w dwójnasób. Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami sokowirówki, to omijacie uciążliwy etap wyciskania soku. Niestety potem czeka nas roczny test cierpliwości, bo ten śliwkowy trunek długo dojrzewa.
SKŁADNIKI
- 10 litrów soku ze śliwek (na tę ilość soku potrzeba ok. 12 kg ciemnych śliwek)
- 6 kg cukru
- 13 l wody
- drożdże typu portwein
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki wypestkować, pociąć na kawałki i przepuścić przez sokowirówkę.
- Otrzymany sok ze śliwek (moszcz) połączyć z cukrem, dodać drożdże i zostawić na dobę, osłaniając otwór butli gazą.
- Po upływie doby wlać wodę, zatkać rurką fermentacyjną osadzoną w korku z waty. Kiedy fermentacja ustanie, można ostrożnie ściągnąć wino znad osadu, przelać do czystej butli.
- Osad ze śliwek, jaki pozostał w starej butli, jeszcze raz zasypać cukrem, zalać połową wody i pozostawić na miesiąc.
- Następnie odcedzić płyn z obu butli, wymieszać, przelać do umytej i wyparzonej butli, a następnie zatkać prawdziwym korkiem. Odstawić na rok
- Po roku zabutelkować, pamiętając o nalepce z datą i opisem.