Wino z jabłek dla smakoszy

2021-03-29
Wino z jabłek
Autor: Shutterstock Jabłka na wino powinny być kwaśne, ale można również łączyć odmiany słodkie z kwaśnymi.
średni
60 min
4

Jabłkowe wino może dojrzewać nawet kilka lat. Po tym czasie w niczym nie ustępuje smakiem białym winom gronowym. Jest półwytrawne, orzeźwiające, kwiatowo-owocowe, z lekką nutą ziemi. Doskonale pasuje do wędzonych mięs, dziczyzny i dojrzałych serów. Jeśli macie czas i cierpliwość, spróbujcie swoich sił jako domowi winiarze. Efekt końcowy zaskoczy waszych przyjaciół. Bo takie winem należy delektować się w serdecznym towarzystwie.

Jeśli nie jesteście szczęśliwymi posiadaczami sokowirówki, można jabłka zemleć w maszynce do mięsa o dużych oczkach. W tym przypadku miazgę z jabłek przełożyć do dużej, emaliowanej (nigdy plastikowej) miski lub wiadra, lekko posłodzić i odstawić pod przykryciem na kilka godzin, aż owoce puszczą sok. Następnie wycisnąć moszcz, np. przez płócienny czysty woreczek.

SKŁADNIKI

  • 10 kg kwaśnych jabłek, można też połączyć pół na pół jabłka kwaśne ze słodkimi
  • 11/2-2 kg cukru
  • 3 litry wody
  • drożdże winne

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ze zdrowych, umytych i pokrojonych jabłek usunąć gniazda nasienne.
  • Odcisnąć moszcz w sokowirówce.
  • Moszcz wlać do butli lub balonu, mierząc jego objętość i dodać nieco więcej niż połowę cukru, którego ilość ustala się w stosunku do objętości moszczu (25-30 dag na 1 litr). Cukier należy wcześniej rozpuścić w przegotowanej wodzie (1/2 szklanki na 1 litr moszczu). Dobrze wymieszać, dodać przygotowaną pożywkę i zaczyn drożdżowy.
  • Ponownie wszystko dokładnie połączyć, poruszając balonem, a także mieszając drewnianą łyżką. Butle napełnić do 3/4 pojemności. Otwór butli zatkać wyjałowioną watą i obwiązać czystym kawałkiem płótna. Odstawić na 7 dni.
  • Po upływie 7 dni dodać resztę cukru wymieszanego z odrobiną nastawu. Wymienić watę na korek z rurką fermentacyjną.
  • Po 6 tygodniach, gdy fermentacja osłabnie, ściąga się wino do drugiego balonu, lekko zatyka czystym korkiem owiniętym watą i pozostawia do dalszego samooczyszczenia.
  • Po 3 miesiącach wino ściąga się do czystych butelek z ciemnego szkła, szczelnie korkuje i lakuje. Na butelkę nalepia się kartkę z datą i opisem. Okres dojrzewania wina z jabłek trwa kilka lat.