Wino z białych porzeczek: przepis na domowe wino

2021-03-29
Wino z białych porzeczek: przepis na domowe wino
Autor: pixabay.com Białe porzeczki zamknięte w butelce wina.
średni
40 min
4

Białe porzeczki zawierają mniej witaminy C niż czarne, ale za to mają więcej pektyn, dzięki czemu doskonale sprawdzają się w przygotowywaniu dżemów. Wino z białych porzeczek jest uznawane za najlepsze wino porzeczkowe. Sprawdź, jak je przygotować.

Klasyczny kir - wino + porzeczki

Nalewka korzenna z czarnej porzeczki

Wino z czerwonych porzeczek

Nalewka z porzeczek czerwonych, czarnych i białych

Domowe wino z czarnych porzeczek

SKŁADNIKI

  • 10 kg białych porzeczek
  • 230 g cukru na 1 litr moszczu rozcieńczonego wodą
  • 6-8 l wody
  • drożdże winne (Bordeaux lub Burgund)
  • 3 g pożywki dla drożdży

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować matkę drożdżową: wlać do buteleczki 0,2 l wody o temperaturze 20 stopni i dosypać do niej jedną dawkę drożdży winnych oraz 3 g pożywki dla drożdży. Pozostawić na 4 dni w temperaturze pokojowej.
  • Owoce umyć, przebrać i zmiażdżyć, a następnie zalać gorącą wodą w takiej ilości, aby przykryła porzeczki.
  • Po kilku godzinach wycisnąć moszcz.
  • Wyciśniętą miazgę powtórnie zalać gorącą wodą i po kilku godzinach wycisnąć.
  • Moszcz zasypać cukrem, dodać matkę drożdżową i odstawić na 20 dni, co jakiś czas potrząsając butlą. Butlę zaopatrzyć oczywiście w rurkę fermentacyjną.
  • Po 3 miesiącach, gdy wino skończy pracować,  przefiltrować je i przelać do butelek. Zakorkować i odstawić do leżakowania na minimum 3 miesiące.