Tradycyjna dereniówka - prawdzony przepis na nalewkę z derenia

Tradycyjna dereniówka - prawdzony przepis na nalewkę z derenia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dereniówka to królowa staropolskich nalewek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Dereniówka już wieki temu była bardzo cenionym trunkiem. Nie mogło jej zabraknąć na szlacheckich stołach. Nic w tym dziwnego – to jedna z najsmaczniejszych nalewek.

Składniki

  • 5 szklanek owoców derenia jadalnego

  • 4 szklanki spirytusu 70%

  • 4 szklanki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce przebierz, umyj, osusz i ponakłuwaj wykałaczką, włóż do słoika i zalej alkoholem.

  • Dokładnie zakręcony słoik odstaw w chłodne, zacienione miejsce na miesiąc.

  • Po tym czasie alkohol przelej do drugiego naczynia i odstaw, a owoce zasyp cukrem.

  • Słoik przykryj ścierką lub gazą i odstaw na kilka dni, a gdy puszczą sok, odsącz.

  • Sok wymieszaj dokładnie z alkoholem, którym zalany był wcześniej dereń.

  • Odstaw na tydzień, po czym jeszcze raz przefiltruj, zabutelkuj i odstaw na pół roku.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Kup online

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 

Ocena: 5