Staropolska nalewka z pigwy: przepis z dodatkiem miodu gryczanego i imbiru

2021-08-31
Staropolska nalewka z pigwy
Autor: Shutterstock Dodatek miodu gryczanego oraz imbiru podkręca smak pigwy.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Domowa nalewka z pigwy to doskonały dodatek do popołudniowego deseru. Szczególnie kiedy za oknem szaleje zima, jedną z większych przyjemności jest wypicie czegoś rozgrzewającego. Podajemy dobry przepis na staropolską nalewkę z pigwy - z dodatkiem miodu gryczanego i imbiru.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w księgarniach i sklepie wiemiwybieram.pl.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dojrzałe pigwy zostawić w ciepłym miejscu na 2 tygodnie. Gdy ładnie zżółkną, umyć, pozbawić gniazd nasiennych, ale nie obierać ze skórki.
  • Pokroić, wrzucić do rondla, zalać wodą, zagotować, a potem przecedzić przez sito. Do wywaru dodać miód i starty na tarce lub drobno posikany kawałek świeżego imbiru
  • Zagotować, odszumować, zdjąć z ognia, przefiltrować przez filtr do kawy. Wymieszać z wódką, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na kilka miesięcy.
Pigwa: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze