Sekrety serwowania nalewek

2017-07-28 13:08

Nalewki serwuje się w temperaturze pokojowej, z karafki z przezroczystego szkła, w małych kieliszkach na wysokiej nóżce. Napełnia się je nie więcej niż do 2/3 objętości. Jak serwować nalewki? Zdradzamy kilka przydatnych porad.

Sekrety serwowania nalewek
Autor: Shutterstock Jak serwować domowe nalewki, aby wybornie smakowały?

Spis treści

  1. Nalewki - tylko dla smaku
  2. Nigdy do dna
  3. Do czego pasują nalewki?
  4. Kto nie może pić nalewek?
  5. Nalewka z malin na spirytusie
  6. Nalewka malinowa babci Zosi
  7. Ratafia - przepis. Jak zrobić tę nalewkę?
  8. Nalewka z czarnej porzeczki

Nalewki - tylko dla smaku

Te szlachetne trunki pije się powoli, małymi łyczkami, delektując się ich smakiem i aromatem. Nie powinno się wylizywać dna kieliszka, nawet jeśli nalewka jest doskonała, a naj jego dnie zostaje kilka cennych kropel.

Nigdy do dna

Nalewka to alkohol, którego nie wypija się do dna... karafki. Gospodarz może poczęstować gości ledwie jednym kieliszkiem, a resztę schować - i nie jest to nietaktem.

Do czego pasują nalewki?

Na aperitif najlepsza jest piołunówka lub jarzębiak. Do mięs (wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny) podaje się nalewki półwytrawne i półsłodkie. Do indyka - wytrawną brzoskwiniową lub mało słodką wiśniówkę. Do kaczki pasuje nalewka z czarnej porzeczki. Do deserów smakuje się nalewki słodkie, a po sutym posiłku dobrze zadziała nalewka miętowa.

Kto nie może pić nalewek?

Nalewki są przyrządzane na alkoholu i zawierają dużo aktywnych substancji, dlatego nie mogą sięgać po nie dzieci, kobiety w ciąży i karmiące. Nie są wskazane również dla osób które często chorują, bądź zażywają leki.

Owoce pozostałe po zlaniu nalewki można przełożyć do słoiczków i używać do deserów: tortów, ciast, galaret, sałatek owocowych, lodów i koktajli.

Nalewka z malin na spirytusie

Nalewka malinowa babci Zosi

Ratafia - przepis. Jak zrobić tę nalewkę?

Nalewka z czarnej porzeczki