Nalewka z żurawiny: prosty przepis

Nalewka z żurawiny: prosty przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Z żurawiny możemy zrobić nie tylko konfiturę do mięs i serów, ale pyszną wytrawną nalewkę.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Gorzka i mocna nalewka z żurawiny o wyrafinowanym aromacie nie każdemu przypadnie do gustu. Powinna za to smakować fanom żubrówki, bo jest jej słodszą wersją. Zachowuje wszystkie właściwości zdrowotne żurawiny!

Składniki

  • kilka pędów piołunu (najlepiej młodych);
  • 1 l czystej wódki (45);
  • 1 kg żurawiny;
  • 1/4 kg cukru (miłośnicy słodszych smakków mogą zwiększyć ilość cukru do 1/2 kg)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wyparzyć i wysuszyć litrowy słoik.

  • Piołun przełożyć do słoja, zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i odstawić na miesiąc. 

  • Płyn przefiltrować przez papierowy filtr do kawy i odstawić na pół roku w chłodne miejsce.

  • Dokładnie umyć żurawinę, włożyć do małego gąsiorka i zalać przygotowaną wcześniej piołunówką (pierwsze 3 punkty).

  • Postawić alkohol w nasłonecznionym miejscu na 6 tygodni. Po tym czasie oddzielić nalewkę od owoców i wstawić do szafki.

  • Żurawinę z alkoholu włożyć do innego słoika, zasypać cukrem, wymieszać i potrząsnąć. Codziennie wstrząsać słoikiem aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.

  • Zalać owoce nalewką, wszystko wymieszać i odstawić na 2 tygodnie.

  • Przelać przez papierowy filtr do kawy i rozlać do butelek. Odstawić w chłodne, ciemne miejsce na 7 miesięcy.

tip dnia

Owoce gotowe do przetworów możemy dostać lub zebrać na początku jesieni - we wrześniu i październiku. Żurawina cieszy się mniejszą popularnością niż jagody czy borówki amerykańskie, ale nie możemy zapomnieć o jej zdrowotnych właściwościach.

Dobrze wpływa na działanie układu pokarmowego i pracę nerek. Ma działanie antyoksydacyjne i odkażające, ponadto zawiera antocyjany, kwasy organiczne, witaminę C, P, witaminy grupy B oraz niszczące bakterie garbniki katechinowe.

Przepisy z tej kategorii