Nalewka z pigwy: pigwówka według stryja Ziutka

Nalewka z pigwy: pigwówka według stryja Ziutka

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pigwówka stryja Ziutka jest mocna w smaku i bardzo aromatyczna

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Mocna, wyrazista w smaku i mająca właściwości lecznicze - nalewka z pigwy według przepisu stryja Ziutka to idealny domowy trunek na zimę. Sprawdź, jak przygotować pigwówkę, nalewkę z pigwy zgodnie z tradycyjną recepturą, czyli na wódce i spirytusie.

Składniki

  • 1 kg owoców pigwy
  • 1,5 kg cukru
  • 1/2 litra spirytusu 96%
  • 1/2 litra wódki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dojrzałe owoce pigwy (najlepiej zebrane w październiku) wypestkować i posiekać.

  • Zasypać cukrem, odstawić na 10 dni.

  • Syrop zlać, wymieszać ze spirytusem w proporcji 1:1. Odstawić na 8-10 tygodni.

  • Po tym czasie odcedzić (przefiltrować przez gazę) i przelać do butelek.

  • Pozostałe owoce zalać wódką i odstawić na kolejne 3-4 tygodnie.