Nalewka z pigwowca: sprawdzony przepis

Nalewka z pigwowca: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Do przygotowania nalewki można wykorzystać zarówno pigwowca, jak i pigwę

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pigwowiec japoński ma drobniejsze owoce niż pigwa zwyczajna, jednak równie dobrze nadaje się do przetworów. Podajemy przepis na nalewkę z pigwowca.

Składniki

  • 2 kg owoców pigwowca

  • 1 kg cukru (lub trochę mniej, jeśli chcemy bardziej wytrawnej nalewki)

  • 1 l wódki lub spirytusu 70% (zależy od tego, jak mocną nalewkę chcemy)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce pigwowca myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Innym sposobem jest starcie owoców na tarce o grubych oczkach. Wtedy nie musimy wcześniej kroić i pozbawiać owoców nasion.

  • Pokrojone lub starte owoce wrzucamy do gąsiora lub dużego szklanego słoja, zasypujemy cukrem. Dokładne proporcje zależą od upodobań smakowych.

  • Zamykamy słój i odstawiamy mniej więcej na tydzień. Chodzi o to, żeby owoce pigwy puściły sok. Codziennie należy potrząsnąć słojem, żeby cukier się rozpuścił.

  • Gdy pigwowiec puści sok, zlewamy go i mieszamy z wódką lub spirytusem. Przelewamy do butelek i odstawiamy na kilka miesięcy.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

tip dnia

Starte owoce zasypane cukrem, które pozostaną w słoju, można przełożyć do mniejszych słoików i używać do herbaty zamiast cytryny.

Ocena: 1,9