Nalewka z jeżyn z rumem: lecznicza i pyszna

Nalewka z jeżyn z rumem: lecznicza i pyszna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nalewka z jeżyn z rumem korzystnie wpływa na układ krążenia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nalewka z jeżyn z rumem jest nie tylko bardzo smaczna, ale pomocna przy wielu schorzeniach. W polskich lasach jeżyn jest pod dostatkiem. Korzystaj z tego, bo to skarbnica witamin: C, A, E, K, oraz tych z grupy B. Poza tym te owoce zawierają pierwiastki mineralne: wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód i cynk.

Składniki

  • 4 szklanki jeżyn

  • 2 szklanki cukru

  • 1 szklankę rumu lub araku

  • 1 szklankę spirytusu

  •  

  • Przygotuj też:

  • szklany słój lub gąsiorek

  • bibułę do filtrowania

  • butelki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce umyj i osusz, ułóż w słoju warstwami, przesypując cukrem.

  • Na koniec lekko dociśnij, przykryj słój gazą i odstaw w ciepłe miejsce, codziennie potrząsaj.

  • Po 5 dniach zlej powstały sok do drugiego słoika i dodaj do niego spirytus oraz rum lub arak.

  • Całość dokładnie wymieszaj, słoik szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce.

  • Następnie przefiltruj nalewkę, rozlej do butelek, odstaw w chłodne i ciemne miejsce na pół roku.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

Polecamy też:

Jeżynówka z wanilią

Jeżyny z miodem gryczanym

Likier jeżynowy

Konfitury z jeżyn

Jeżyny we własnym soku - jak przyrządzić

Ocena: 5