Nalewka z jeżyn - tradycyjny przepis na jeżynówkę

2023-08-17 12:03

Nalewka z jeżyn według tradycyjnego przepisu to smak lata. Nalewka na tych aromatycznych owocach rozgrzeje zimą i napełni dom owocowym aromatem. Przygotowanie jeżynówki nie jest skomplikowane, a satysfakcja z samodzielnie zrobionego nastoju - bezcenna.

Nalewka z jeżyn -tradycyjny przepis
Autor: Shutterstock Nalewkę z jeżyn według tradycyjnego przepisu warto zrobić w sezonie na te owoce.

Sierpień i wrzesień to świetny czas na przygotowanie aromatycznej, rubinowej nalewki z jeżyn. Do przygotowania nalewki potrzebne będą dwa kilogramy dojrzałych jeżyn. Na nalewkę wybieramy tylko w pełni dojrzałe czarne owoce bez czerwonych plamek. Koniecznie trzeba odrzucić wszystkie owoce nadpleśniałe, zgniecione lub zepsute.

Nalewka z jeżyn tradycyjna

Jeżyny myjemy, wysypujemy na papierowy ręcznik i osuszamy. Na dwa kilogramy jeżyn potrzeba ok. kilograma cukru. Owoce nakładamy do słoika, lekko uciskając i mieszając z cukrem. Dociskamy tak, by w słoiku nie zostały pęcherzyki powietrza. Po dwóch dniach masę zalewam spirytusem, tak, by płyn zakrył owoce.

Przechowujemy w ciemności, po dwóch miesiącach przelewamy przez filtr do kawy, albo bibułę filtracyjną, tak, by cząstki owoców pozostały. Masę można wstępnie odcedzić na sitku. Najlepiej jednak ograniczać kontakt płynu z powietrzem, by nie utleniły się barwniki i płyn nie stracił pięknego koloru. Butelki hermetycznie zamykamy i odkładamy na minimum sześć miesięcy (lepiej rok) do piwnicy, albo w inne chłodne, ciemne miejsce

Przepisy na inne pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

Polecamy też:

Nalewka z jeżyn na rumie

Jeżynówka z wanilią

Jeżyny z miodem gryczanym

Likier jeżynowy

Konfitury z jeżyn

Jeżyny we własnym soku - jak przyrządzić

Nalewki domowe

Mistrzu nalewek - sprawdź swoją wiedzę!

Pytanie 1 z 12
Jaki jest minimalny czas leżakowania nalewki?
Zdjęcie