Nalewka z dzikiej róży z ziołami

Nalewka z dzikiej róży z ziołami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nalewka z dzikiej róży z ziołami to znakomite źródło witaminy C.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Pełna witaminy C nalewka różana wzbogacona nutą ziołową sprawdzi się przy przeziębieniu i infekcjach dróg oddechowych. Dodatek mięty sprawia, że może stanowić znakomity digestif.

Składniki

  • 5 szklanek owoców dzikiej róży

  • 4 szklanki spirytusu

  • 2 niepełne szklanki miodu kwiatowego

  • garść liści mięty

  • kilka goździków

  • garść rumianku

  • woda

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce przejrzyj i odrzuć uszkodzone, zbrązowiałe lub podsuszone, pozostałe przemroź w zamrażarce przez dobę.

  • Owoce umyj i osusz, każdy z nich nakłuj wykałaczką w kilku miejscach, włóż do słoja, dodaj zioła i goździki, zalej spirytusem.

  • Odstaw w słoneczne miejsce, a po miesiącu odcedź.

  • Miód rozpuść w ciepłej wodzie (nie gorącej), wystudź.

  • Oba płyny wymieszaj, przelej do butelek, zakorkuj.

  • Odstaw na minimum 3 miesiące w chłodne i ciemne miejsce.

  • Przed nalaniem do kieliszków należy wstrząsnąć butelką.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 Kup książkę online

Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

Ocena: 3,1