Nalewka z brzoskwiń: jak zrobić? Przepis

Nalewka z brzoskwiń: jak zrobić? Przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Brzoskwinie można kupić przez cały rok. Wiosną hiszpańskie, latem włoskie, a jesienią i zimą chilijskie oraz afrykańskie - wszystkie nadają się na nalewkę!

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Brzoskwinie dostępne są w polskich sklepach przez cały rok, dlatego w każdej chwili można zrobić z nich pyszną nalewkę. Wykorzystanych owoców nie wyrzucaj, ale zalej cukrem i rozkoszuj się ich słodkim smakiem! Sprawdź, jak zrobić nalewkę z brzoskwiń, czyli brzoskwiniówkę.

Składniki

  • ok. 1 kg małych, dojrzałych brzoskwiń

  • 1/2 kg cukru

  • wódka (60%)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Opłukać brzoskwinie.

  • Wyparzyć i osuszyć mały gąsior.

  • Napełnić do połowy brzoskwiniami.

  • Zasypać owoce cukrem i wlać wódkę tak, aby brzoskwinie były całkiem przykryte alkoholem.

  • Zakorkować gąsiorek i energicznie nim potrząsnąć. Odstawić w nasłonecznione miejsce na 3 tygodnie.

  • Każdego dnia potrząsać alkoholem.

  • Po tym czasie nalewkę przelać przez papierowy filtr do kawy, a brzoskwinie przełożyć do naczynia.

  • Wyparzyć i wysuszyć kilka butelek, a potem przelać do nich nalewkę. 

  • 4 szklanki cukru i szklankę wody zagotować i zmieszać na gęsty syrop. Ostudzić.

  • Zalać syropem brzoskwinie, pomieszać i postawić w nasłonecznionym miejscu na miesiąc.

  • Brzoskwiniówkę pić jako aperitif, a brzoskwinki podawać do kawy.

tip dnia

Owoce brzoskwini zawierają fosfor, potas, magnez, witaminę C, beta-karoten, żelazo, wapń, bor, selen, mangan, cynk, miedź i witaminy z grupy B. Dużo tego! Właśnie dlatego brzoskwinie przeciwdziałają osteoporozie i rakowi jelita grubego. Są lekkostrawne i niskokaloryczne, więc mała ilość brzoskwiniowej nalewki nie zaszkodzi Twojej wątrobie. W zastępstwie brzoskwiń możesz również użyć moreli.