Nalewka z borówki czerwonej: przepis na zdrowie

Nalewka z borówki czerwonej: przepis na zdrowie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Podajemy łatwy przepis na nalewkę z borówki brusznicy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Aromatyczne nalewki to nie tylko wspaniały smak, lecz także wyjątkowe właściwości lecznicze. Przyrządza się je na bazie różnorodnych owoców. Nalewka z borówki czerwonej, czyli borówki brusznicy, przyda się w domowej spiżarni i... apteczce! Podajemy łatwy przepis.

Składniki

  • 1 kg dojrzałych borówek czerwonych

  • 1 l spirytusu 96-proc.

  • ½ kg cukru

  • 1 l wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oczyszczone i umyte owoce borówki lekko rozgnieść. Włożyć do słoja i zalać spirytusem. Odstawić w cieple miejsce mniej więcej na miesiąc, aż owoce stracą kolor.

  • Po tym czasie z cukru i wody ugotować syrop. Wystudzić. Połączyć syrop z nalewem spirytusowym.

  • Przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić na rok w ciemne i chłodne miejsce.

Ocena: 0