Nalewka śliwkowo-figowa: dobry przepis

2021-08-31
Nalewka śliwkowo-figowa: dobry przepis
Autor: Shutterstock Nalewka śliwkowo-figowa jest  bardzo smaczna i prosta do przygotowania.
łatwy
35 min
4

Nalewka śliwkowo-figowa jest  łatwa do przygotowania, a owoce na nią są dostępne przez cały rok. Nalewkę tę przygotowuje się bowiem na owocach suszonych - z dodatkiem miodu i wanilii. Trochę cierpliwości to także potrzebny składnik tej  pysznej nalewki.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

SKŁADNIKI

  • 1 litr wódki
  • 200 ml spirytusu
  • 250 ml wody
  • 360 g miodu
  • 300 g śliwek suszonych
  • 150 g fig suszonych
  • 1/3 laski wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki i figi kroimy na kawałki, wanilię również. Wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem, wódką, wodą i miodem. Zakręcamy i chowamy w ciepłe miejsce na 2 tygodnie.
  • Po tym czasie przelewamy nalew przez sito, tak żeby pozbyć się owoców. Płyn wraca z powrotem do słoja, a owoce przekładamy do małego słoika. I zasypujemy kilkoma łyżkami cukru.
  • Oba słoiki zakręcamy i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie. W tym czasie z zasypanych cukrem owoców wydzieli się syrop.
  • Po tym czasie zawartość obu słoików filtrujemy przez filtry do kawy - co może zająć kilkanaście godzin, ponieważ nalewka jest  słodka i gęsta i często zakleja filtr.  Na koniec syrop z owoców  łączymy z nalewką.
  • Butelkujemy i zostawiamy na 2 tygodnie żeby dojrzało.
Nalewki domowe