Nalewka poziomkowa [ze starego zeszytu z przepisami]

Nalewka poziomkowa [ze starego zeszytu z przepisami]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Nalewka poziomkowa [ze starego zeszytu z przepisami]

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Receptura na nalewkę poziomkową ze starego zeszytu z przepisami jest dość tajemnicza, ale wystarczająco ciekawa aby jej wypróbować. Dziś kwasek cytrynowy możemy zastąpić skoncentrowanym sokiem z cytryny. Nalewka z poziomek ma zapach niezwykły, przywodzi na myśl spacer po rozgrzanym słońcem lesie. Będzie cudownie pocieszającym trunkiem, kiedy przyjdą zimne jesienne i zimowe wieczory.

Składniki

  • 1 kg świeżo zebranych poziomek

  • 1/2 kg cukru

  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

  • 1 l wódki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przebrane, opłukane i starannie odsączone poziomki wrzucić do słoja i zalać litrem wódki. Szczelnie zamknąć słój i odstawić w słoneczne miejsce.

  • Po upływie doby (nie później, aby nalewka nie nabrała gorzkiego smaku) odfiltrować przez bibułę.

  • Zalać nalewkę gorącym syropem sporządzonym z cukru i szklanki wody z dodatkiem kwasku cytrynowego. Przelać do ciemnych butelek i wstawić je szybko do lodowatej wody, by schłodzić nalewkę. 

  • Szczelnie zakorkować i odstawić w ciemne miejsce na co najmniej dwa miesiące.