Nalewka na pigwie i jabłkach z rodzynkami

Nalewka na pigwie i jabłkach z rodzynkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Znakomita nalewka o kwaskowej, orzeźwiającej nucie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Oto kolejna wariacja na temat popularnej pigwówki. W tej wersji kwaskowy smak pigwy zostaje wydobyty dzięki delikatnej słodyczy jabłek i rodzynek.

Składniki

  • pół kg pigwy

  • pół kg jabłek

  • małe opakowanie rodzynek (250 g)

  • 1 litr spirytusu

  • 1 litr wódki

  • pół kg cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pigwę umyć, pokroić pozbyć się ziaren, podobnie zrobić z jabłkami.

  • Do owoców dodać rodzynki, całość zalać alkoholem i odstawić na 6 tygodni.

  • Następnie zlać płyn a owoce zasypać cukrem i odstawić na 3 tygodnie.

  • Słodki sok dodać do wcześniej zlanego alkoholu w proporcjach wg uznania, wymieszać i zabutelkować.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na inne pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

Ocena: 2,3