Nalewka na fistaszkach: przepis na nalewkę na orzeszkach ziemnych

Nalewka na fistaszkach: przepis na nalewkę na orzeszkach ziemnych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nalewka na orzeszkach ziemnych  ma ciekawy smak i przyjemny aromat

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Nalewka na orzeszkach ziemnych  to przepyszny likier o bardzo ciekawym smaku. Idealny do sączenia w chłodniejsze popołudnia i wieczory. Jak zrobić nalewkę na orzeszkach ziemnych? Sprawdźcie nasz przepis!

Składniki

  • 1/2 szklanki łuskanych orzeszków ziemnych (fistaszków)

  • 500 ml wódki 45-proc.

  • 500 ml spirytusu 70-proc.

  • 3 goździki

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 1/4 laski cynamonu

  • 1/2 laski wanilii

  • 2 mandarynki

  • 250 g cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zdjąć skórki z mandarynek, orzeszki drobno pokruszyć. Włożyć do dużego słoja wraz z przyprawami i cukrem, zalać wódką i spirytusem.

  • Odstawić w ciepłe miejsce na 4 tygodnie, co jakiś czas zawartość przemieszać.

  • Po tym czasie nalewkę przefiltrować, przelać do butelek i odstawić w chłodne miejsce na pół roku.

Więcej przepisów w książce "Nalewki i przetwory"