Nalewka miętowa z jabłkami: przepis

Nalewka miętowa z jabłkami: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Nalewka miętowa ma nie tylko ciekawy smak i aromat, ale też walory zdrowotne

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nalewka miętowa z jabłkami w połączeniu z wodą mineralną stworzy napój idealny na upalne wieczory. Mięta Cię orzeźwi, a sok z jabłek ugasi Twoje pragnienie.

Składniki

  • pęczek liści świeżej mięty
  • 3/4 litra soku jabłkowego
  • 30 dag cukru
  • 1/2 l spirytusu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przed przygotowaniem nalewki trzeba zrobić sok z jabłek według tradycyjnej receptury: jabłka różnych odmian przepuścić przez sokowirówkę, gotowy sok osłodzić, a następnie podgrzać.

  • Gorący sok wlać do butelek i przez 10 minut pasteryzować. Przechowywać w ciemnym miejscu.

  • Po minimum 2 tygodniach można przystąpić do przygotowania nalewki.

  • Umyte liście mięty odsączyć, wrzucić do szklanego naczynia, zalać spirytusem i szczelnie zamknąć.

  • Naczynie odstawić na 10 dni w ciemne miejsce.

  • Po upływie tego czasu całość przecedzić.

  • Z soku jabłkowego i cukru ugotować syrop.

  • Ostudzony zmieszać z miętowym spirytusem i jeszcze raz przecedzić.

  • Tak przygotowany i dobrze schłodzony likier można podawać z wodą mineralną.

  • Doskonale ugasi pragnienie w upalne dni.