Nalewka malinowa babci Zosi: tradycyjny przepis na babciną malinówkę

2021-09-07
Dagmara Kijanowska
Babcina malinówka
Autor: Shutterstock Nalewka malinowa przynosi ulgę podczas przeziębienia
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Malinówka, podobnie jak inne nalewki, nie jest trudna w przygotowaniu, ale wymaga sporo cierpliwości. Jeśli pozwolimy jej jednak dostatecznie dojrzeć, odwdzięczy się nam wspaniałym smakiem i aromatem. Jak zrobić nalewkę malinową według tradycyjnej receptury? Podajemy przepis na babciną malinówkę!

Babcina malinówka na zdrowie

Nalewka na malinach to nie tylko smaczny i wspaniale rozgrzewający napitek. Maliny w nalewce zachowują wszystkie te właściwości, które tracą w pasteryzowanym soku. Przy przeziębieniu kieliszeczek malinówki podziała lepiej niż większość specyfików z apteki.

Polecamy też:

Więcej przepisów na nalewki

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i sklepie wiemiwybieram.pl.

Przepis na babciną malinówkę

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg malin
  • 1 litr spirytusu 70 proc.
  • 1 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte maliny trzeba dokładnie utrzeć z cukrem i włożyć do słoja, po czym odstawić w słoneczne i ciepłe miejsce (na przykład na parapet okienny) na 2 dni.
  • Następnie dolać spirytus, dobrze wymieszać zawartość i przecedzić przez drobne sitko i gazę, po czym ponownie odstawić na kilka dni.
  • Przefiltrować nalewkę przez bibułę filtrującą, filtr do kawy lub grubo złożoną gazę i rozlać do butelek. Zakorkować i odstawić w ciemne miejsce na 4 miesiące. Po tym czasie warto nalewkę przefiltrować raz jeszcze.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Dagmara Kijanowska