Słodka nalewka jeżynowa z Podlasia

Słodka nalewka jeżynowa z Podlasia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nalewka jeżynowa ma piękną ciemną barwę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Słodka nalewka na jeżynach jest wybornym trunkiem na leniwe popołudnia, orzeźwia, krzepi i cieszy oko piękną purpurą. Wyjątkowo efektownie wygląda w kryształowych, misternie rżniętych kieliszkach na wysokich nóżkach. Nalewka  jeżynowa doskonale komponuje się z lekkimi ciastami.

Składniki

  • 1 kg jeżyn

  • 1 l spirytusu

  • 50 dag cukru

  • 0,4 l wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dojrzałe jeżyny przebrać, opłukać, lekko rozgnieść, wsypać do gąsiorka lub butli, wlać sok, który pozostał po rozgnieceniu.

  • Osobno zmieszać spirytus z przegotowaną i ostudzoną wodą. Zalać jeżyny otrzymanym roztworem. Gąsiorek zakorkować, wystawić na działanie promieni słonecznych na okres 3 tygodni.

  • Nalewkę przesączyć przez gazę do innego gąsiorka lub butli, zakorkować. Jeżyny w gąsiorku zasypać cukrem, dokładnie zmieszać wstrząsając naczyniem, wystawić ponownie na działanie promieni słonecznych na okres kolejnych 3 tygodni.

  • Otrzymany z maceracji owoców płyn przesączyć do gąsiorka z nalewką, dokładnie zmieszać, odstawić na 24 godziny.

  • Gotową nalewkę wlać do półlitrowych butelek, zakorkować i zalakować. Na butelki nalepić opis z datą butelkowania.

  • Nalewkę przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez co najmniej pół roku.

tip dnia

Najwięcej aromatu mają jeżyny dziko rosnące w lesie. Ich owoce są drobniejsze, ale smaczniejsze od ogrodowych i często dużo słodsze.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na inne pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

Polecamy też:

Jeżynówka z wanilią

Jeżyny z miodem gryczanym

Likier jeżynowy

Konfitury z jeżyn

Jeżyny we własnym soku - jak przyrządzić

Ocena: 4,3