Nalewka jabłkowa - na pyszne zwieńczenie posiłku

Nalewka jabłkowa - na pyszne zwieńczenie posiłku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

NAlewka z jabłek kusi niebanalnym smakiem i aromatem przypraw.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Nalewka jabłkowa smakuje świeżo, lekko pikantnie, wyczuwa się w niej korzenne nuty. Pamiętaj, aby jabłek nie obierać ze skórki – to z niej bierze się intensywność i smak tej nalewki.

Składniki

  • 8–10 kwaskowych jabłek

  • 5 goździków

  • 3 słodkie migdały

  • 1 gorzki migdał lub pestka moreli

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu

  • 4 szklanki cukru

  • 6 szklanek wody

  • 6 szklanek spirytusu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dojrzałe jabłka dokładnie umyj, pokrój, usuń gniazda nasienne. Nie obieraj!

  • Owoce włóż do słoja razem z przyprawami i zalej spirytusem.

  • Szczelnie zamknij i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce.

  • Po dwóch tygodniach przefiltruj połącz z gorącym syropem ugotowanym z cukru i wody.

  • Dokładnie wymieszaj, ponownie przefiltruj, rozlej do butelek, zakorkuj.

  • Odstaw w chłodne i ciemne miejsce na pół roku.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 Kup książkę online

Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

Ocena: 0