Mojito na lato: przepis z borówką amerykańską i kiwi [WIDEO]

Mojito na lato: przepis z borówką amerykańską i kiwi [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Mojito z kiwi i borówką amerykańską wygląda niewinnie, a smakuje zabójczo. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Mojito to klasyczny koktajl na bazie rumu i soku z limonki. Istnieje wiele jego odmian. Jedną z najsmaczniejszych i jednocześnie najsłynniejszych wersji jest ,Kiwi-Blueberry-Mojito′, czyli mojito z kiwi i borówką amerykańską. To koktajl, który musicie spróbować tego lata i każdego następnego również. 

Polecamy także Klasyczne Mojito: przepis. Jak zrobić klasyczne Mojito? Poradnik barmana amatora [WIDEO]  oraz  Madlerowanie, mudlerowanie: co to jest? Na czym polega madlerwoanie lub wygniatanie? [WIDEO]

Składniki

  • 6 kiwi, obranych i pokrojonych

  • 4 kiwi, obrane i pokrojone w plasterki, do dekoracji

  • 200 g borówki amerykańskiej, przeznaczonej do zmiskowania

  • 200 g borówki amerykańskiej, do dekoracji

  • sok z 1-2 limonek

  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego, lub mniej wedle smaku

  • 1 garść świeżych liści mięty lub mały pęczek

  • 2 szklanki gazowanej wody mineralnej

  • 1 i 1/2 szklanki rumu

  • lód

  • oraz po 6 wysokich szklanek, mieszadełek i rurek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kiwi wrzucić do miksera kielichowego (albo użyć jakikolwiek inny blender) razem z cukrem, sokiem z limonek, zmiksować używając trybu pulsacyjnego. Dodać rum i ponownie zmiksować.

  • Lód pokruszyć.

  • Przy pomocy tłuczka delikatnie zgnieść połowę borówki amerykańskiej, najlepiej w szklankach, w których podamy mojito.

  • Na borówki wylać kiwi zmiksowane z rumem.

  • Dodać po łyżece kruszonego lodu, kilka listków mięty i plasterki kiwi.

  • Włożyć znowu po łyżce lodu, zmiażdżone borówki amerykańskie, trochę listków mięty i całe borówki.

  • Każdą szklankę uzupełnić gazowaną wodą i delikatnie zamieszać. W miarę potrzeby dodać rumu, wody lub cukru.

  • Mojito z kiwi i borówki amerykańskiej można przygotować także w dzbanku i rozlewać do mniejszych szklanek.

Ocena: 5