Nalewka z melona - przepis na świeżą i aromatyczną melonówkę

Nalewka z melona - przepis na świeżą i aromatyczną melonówkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

thinkstockphotos.com

Nalewka z melona jest smaczna i oryginalna

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Świeży smak melona podkręcony aromatycznymi dodatkami – cytryną, cynamonem i rumem. Melonówka to rewelacyjny aperitif podczas letnich spotkań z przyjaciółmi w ogrodzie.

Składniki

  • 1 dojrzały melon

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka wody

  • sok z połowy cytryny

  • kawałek laski cynamonu

  • 2 szklanki spirytusu

  • 1 szklanka rumu

  •  

  • Przygotuj także:

  • szklany słój lub gąsiorek

  • bibułę do filtrowania

  • butelki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Melon umyj, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i wrzuć do słoja.

  • Z cukru, wody, soku cytrynowego i cynamonu przygotuj syrop.

  • Gorącym syropem zalej pokrojony melon, słój szczelnie zamknij i odstaw na dobę.

  • Następnego dnia zlej syrop i zmieszaj z alkoholem, rozlej do butelek i odstaw na kolejną dobę.

  • Przed podaniem przefiltruj osad. Podawaj nalewkę lekko schłodzoną.

Przepis pochodzi z wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książki Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Książka do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

tip dnia

Nalewka będzie bardzo mocna - około 60% zawartości alkoholu w litrze melonówki. Opcjonalnie możecie zmniejszyć moc, dodając zamiast rumu aromat rumowy (wtedy wyjdzie około 40%).

Ocena: 3,5