Likiery - czym różnią się od nalewek? Jak serwować likiery?

2017-07-28 14:07

Likier jest krewnym nalewki. W odróżnieniu od niej nie powstaje w wyniku macerowania nalewu, czyli zalania składników (owoców, ziół, liści) alkoholem, ale w procesie aromatyzowania spirytusu bądź innych alkoholi. Do tego jest bardzo słodki. Czym jeszcze różni się likier od nalewki? Jak serwować likiery?

Likiery - czym różnią się od nalewek? Jak serwować likiery?
Autor: Archiwum Sekrety serwowania likierów.

Spis treści

  1. Czym różni się likier od nalewki?
  2. Jak podawać likiery - odpowiednia temperatura
  3. W czym serwować likiery?
  4. Likiery do drinków
  5. Nalewki i likiery - jak je robić i z czego?
  6. Nalewka i likier z wiśni
  7. Likier malinowy
  8. likier z malin: przepis podlaski

Czym różni się likier od nalewki?

Likier jest od nalewki gęstszy i słodszy, a zrobienie go wymaga wprawy. Później trzeba pozwolić mu leżakować dłuższy czas: kilka miesięcy, a nawet rok. Tylko wtedy będzie klarowny, o wspaniałym smaku - owocowym, korzennym albo ziołowo-korzennym. Ale jeśli nie spełnimy tego warunku, będzie miał wyczuwalny zapach i smak spirytusu. 

Likier ma od 18% do 50% alkoholu (górną granicę osiągają likiery owocowe i kawowe). W domu można przygotować tylko likiery o prostszych recepturach.

Jak podawać likiery - odpowiednia temperatura

Adwokat, likier anyżkowy, likiery cytrusowe, kakaowe, kminkowe - należy schłodzić do temperatury 8-10 stopni. W temperaturze 10-12 stopni podaje się likiery gorzkie, korzenne i ziołowe, a w 12-24 stopniach - czekoladowe, migdałowe, orzechowe, owocowe, a także kremy, czyli likiery bardzo gęste i słodkie.

W czym serwować likiery?

Do likieru najlepsze są nieduże szklane karafki. Z nich nalewa się gęsty trunek do małych kieliszków na wysokiej nóżce w kształcie tulipana i podaje na zakończenie posiłku.

Likiery do drinków

Niektóre słynne drinki zawdzięczają swoją popularność smakowi, który nadają im likiery będące ich podstawą. Drinki na bazie likierów podaje się jako aperitif.

Nalewki i likiery - jak je robić i z czego?

Nalewka i likier z wiśni

Likier malinowy

likier z malin: przepis podlaski