Likier czekoladowy [przepis]: rozgrzewający, pyszny i ekspresowy

Likier czekoladowy [przepis]: rozgrzewający, pyszny i ekspresowy

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Likiery czekoladowe w sklepach potrafią osiągać bardzo wysokie ceny - lepiej więc zrobić domowy!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Domowe alkohole to zawsze miły akcent podczas przyjmowania gości. Likier czekolady jest pyszny, rozgrzewający i łatwy w przygotowaniu. Podajemy przepis na ekspresowy likier o smaku czekoladowym.

Składniki

  • 3 szklanki cukru
  • 2 puszki mleka skondensowanego, niesłodzonego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka spirytusu
  • 3/4 szklanki kakao
  • ciepła woda

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukier, mleko i cukier waniliowy wymieszać w garnku i gotować na małym ogniu, aż masa będzie jednolita.

  • W międzyczasie kakao rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Dodać je do mlecznej masy, wymieszać i zagotować.

  • Po wystygnięciu dodać spirytus. Dokładnie wymieszać.

  • Wlać do butelek i likier czekoladowy gotowy! Przed nalewaniem likieru do kieliszków należy energicznie wstrząsnąć butelką.