Lecznicza nalewka z malin: przepis na malinówkę

Lecznicza nalewka z malin: przepis na malinówkę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Malinówka to jedna z najbardziej aromatycznych nalewek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Nalewka z malin to świetny sposób na zatrzymanie na dłużej ulotnego smaku owoców. Oprócz rajskiego aromatu malinówka ma wiele właściwości leczniczych. Nic zatem dziwnego, że przyrządzana jest od bardzo dawna. Podajemy łatwy przepis na malinówkę, czyli nalewkę malinową.

Składniki

  • 1 kg malin

  • 3 szklanki wódki

  • 1 szklanka spirytusu 70 proc.

  • 0,5 kg cukru

  • garść liści świeżej mięty

Przygotowanie krok po kroku:

  • Maliny przebrać, pozbawić szypułek, opłukać i osączyć na sicie. Wrzucić do dużego słoja i zasypać cukrem.

  • Kiedy już puszczą sok (po ok. 24 godzinach), zalać je wódką, wsypać garść mięty (ok. 20 listków) i potrząsnąć słoikiem. Odstawić na tydzień - najlepiej tak, by słój był narażony na działanie słońca, np. na parapecie.

  • W czasie „leżakowania” kilka razy potrząsnąć słoikiem, by cukier się roztopił, ale by nie uszkodzić malin.

  • Po tym czasie dodać spirytus i odstawić na 3 tygodnie w to samo miejsce.

  • Zlać nalew do butelek, przecedzając przez gazę, i odstawić na pół roku.

W podobny sposób można również przygotować nalewkę, zastępując maliny truskawkami.

Ocena: 0